uur en
minuten
Foto: Keke Keukelaar
Foto: Keke Keukelaar

Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over een jeugd in de Blokker-winkel in Emmen. Deze roman werd met sterren begroet in de kritiek, stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Jij bent van mij werd genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs, bekroond met de Groninger Boekenprijs en vertaald in het Duits. Onlangs verscheen zijn laatste roman, Neven. Sinds 2012 is Peter Middendorp columnist voor de Volkskrant.

Nummer 4 in

  met

 9 % van de stemmen

Het groot schrijvertje

 - Gyrinus paykulli

Het groot schrijvertje is een kever die in het water leeft. Deze kevers zien meerdere lagen. Ze hebben namelijk ogen die in twee├źn gespleten zijn, waarbij de bovenste helft boven water kan kijken en de onderste helft eronder. Die splijting is volledig: tussen de twee helften van een oog is de spriet ingeplant. Door in twee werelden tegelijk te kijken, kunnen ze prooien aan beide kanten van het wateroppervlak zien aankomen, maar ook roofdieren die het juist op hen gemunt hebben. Voor die roofdieren zijn ze bijna ongrijpbaar, want schrijvertjes zijn glad en snel en duiken onder als ze zich bedreigd voelen.

Deze kevers zwemmen in groepen en draaien daarbij steeds om elkaar heen. Ze zwemmen snel rond, peddelend met hun midden- en achterpoten. De voorpoten gebruiken ze om prooien te grijpen: kleine diertjes die op het water vallen of waterdiertjes die onder het wateroppervlak zwemmen.