uur en
minuten
foto Maurice A5C7401A-E6C5-40C7-8007-DF31A6F06254

Maurice Lede

Maurice Lede presenteert, schrijft en fotografeert. In zijn werk gaat hij steevast op zoek naar boeiende verhalen. ‘Door elkaars verhalen te blijven vertellen, vinden we herkenning en verbinding.’

Als presentator van Het Klokhuis kreeg hij jarenlang toegang tot vrijwel elke gesloten deur en leerde hij elk hoekje van Nederland kennen. Vroeg opstaan om aan boord te gaan van een mosselkotter in Zeeland, een handje helpen bij de druiventeelt in Limburg, kijken bij de versteviging van dijken om bij zonsondergang in een luchtballon over de Drentsche Aa te varen. We leven in een klein, maar ongelooflijk fascinerend land, qua bevolking en landschap.

Zijn liefde voor ‘buiten’ groeide, evenals zijn verlangen om meer van onze prachtige planeet te ontdekken en kennis te maken met andere culturen. De stap naar 3 op Reis was dan ook een droom die uitkwam, als presentator van dit televisieprogramma kreeg hij de kans om reportages te maken op de meest uiteenlopende plekken. Zo reed hij in die periode paard over de Mongoolse steppe, sliep naast een giftige schorpioen in de Amazone en zag hij dichter bij huis wat klimaatverandering met de Alpen doet tijdens een spectaculaire expeditie naar de top van de Mont Blanc.

Maurice deed mee aan het Perfecte Plaatje in Argentinië en bleek talent voor fotografie te hebben. Na het winnen van deze reeks afleveringen gaat hij bijna nergens meer heen zonder fotocamera. ‘Het is een hobby die volledig uit de hand aan het lopen is. Als je momenten vast wilt leggen, dwing je jezelf om op zoek te gaan naar spraakmakende beelden en andere perspectieven.‘

Winnaar in  met

 31 % van de stemmen

De verscholen veldkrekel

 - Gryllus campestris

Luister naar De veldkrekel

De veldkrekel, Gryllus campestris, is een prachtig groot insect: glimmend zwart met gele en rode accenten. Het is voor de meesten een ongeziene sfeermaker. Wie in mei op een heideveld zijn hond uitlaat zal zich niet realiseren dat het verdragende kri-kri-kri-kri afkomstig is van dit dier. Mannelijke veldkrekels leven in een holletje en als ze in de stemming zijn gaan ze op een platform voor hun holletje zitten, steken hun vleugels omhoog en wrijven ze over elkaar: kri-kri-kri-kri …

Hoewel ze meer dan 2 cm groot kunnen zijn, is het een uitdaging om een veldkrekel te zien te krijgen. Ze horen je van verre aankomen. Je hoort dan eerst de klik van het dichtklappen van de vleugels en dan schieten ze snel in hun holletje. Maar geduld wordt beloond, als je een kwartiertje wacht dan komen ze weer naar buiten en zie je ze de vleugels over elkaar wrijven. Wie geen geduld heeft kan ook een trucje toepassen. Als je een krekel zijn hol ziet binnenschieten kun je ze er met een grassprietje uit plagen. Dan kun je ze even goed bekijken. Laat hem daarna natuurlijk weer rustig terug in het holletje.

Veel mensen schelden de grote groene sabelsprinkhaan, Tettigonia viridissima, uit voor krekel. Als je in de zomer een lang aanhoudend geluid in de stad hoort, dan is het ongetwijfeld een grote groene sabelsprinkhaan. Als je twijfelt, probeer het geluid dan na te fluiten. Bij het melodieuze geluid van een krekel lukt dat, bij de grote groene sabelsprinkhaan niet.

Vroeger was de veldkrekel overal op de zandgronden algemeen, ook in landbouwgebied. Nu is de veldkrekel teruggedrongen tot grotere heidegebieden. De soort staat symbool voor het enorme biodiversiteitsverlies op het platteland. Waar vroeger de veldleeuwerik en de veldkrekel samen de sfeer bepaalden in weilanden en akkers is het nu akelig stil.