uur en
minuten
Taxon-Foundation-IvhJ-De-veenmol-Willemijn-Veenhoven-sq

Willemijn Veenhoven

Willemijn Veenhoven (Amsterdam, 19 november 1974) is een Nederlandse radio- en televisiepresentatrice. Na enkele jaren bij de NCRV op Radio 1 maakte ze de overstap naar BNN. Sinds februari 2006 presenteerde ze voor die omroep eerst BNN United en tot eind 2013 BNN Today. Ook presenteerde zij samen met afwisselend Tijs van den Brink en Felix Meurders het ochtendprogramma van de Radio 1 Sportzomer. Vanaf januari 2014 presenteerde ze voor de fusieomroep BNNVARA De Nieuws BV op NPO Radio 1. In seizoen 8 van De Wereld Draait Door was zij enkele keren tafeldame. In januari 2020 werd ze samen met Erik Dijkstra een van de vijf presentatieduo’s van het praatprogramma Op1 op NPO 1. Tevens werd ze toen co-presentator bij het tv-programma Vroege Vogels. Vanaf 2 januari 2021 is ze de nieuwe presentator naast Dolf Jansen van het NPO Radio 2-programma Spijkers met koppen, als opvolger van Felix Meurders.

Nummer 2 in

  met

 19 % van de stemmen

De veenmol

 - Gryllotalpa gryllotalpa

De veenmol is een krekelachtige met een dik halsschild en sterk verbrede voorpoten voorzien van klauwen die lijken op die van een mol. De klauwen hebben ook dezelfde functie: er worden gangen mee gegraven in de grond, waar deze soort woont. Daar, vlak onder de oppervlakte, gaat een veenmolman met zin zitten zingen. Geluidsgolven planten zich echter niet goed voort in de bodem, dus zijn liefdeslied zou slecht hoorbaar zijn als deze dieren geen truc hadden verzonnen. Aan de ingang van hun hol maken ze een of meerdere hoornvormige openingen, waardoor het geluid van over elkaar wrijvende vleugels versterkt wordt. Op die manier trachten ze vrouwen te verleiden een bezoek te brengen aan hun onderkomen.

Die vrouwen kennen broedzorg. De meeste insecten leggen eieren en de jongen zoeken het daarna zelf maar uit, maar niet die van de veenmol. Ze verzorgen hun eieren door ze te “likken” om schimmels te verwijderen. En als die eieren eenmaal zijn uitgekomen, bewaakt ze het nest met haar pasgeboren kinderen.