Bénédicte Ficq is een Nederlands advocate. Ze pleit veelvuldig in strafzaken en is door vakgenoten jaren achtereen verkozen tot beste vrouwelijke strafpleiter.
Een vrouwtje van onze grootste graafwesp zorgt goed voor haar jongen. Ze heeft een kam aan de poten waarmee ze het zand wegharkt als ze haar tot 20 cm diepe nest graaft. Met die kam dicht ze de nestgang ook weer af. Ze hoopt zo nestparasieten zoals blaaskopvliegen en dambordvliegjes buiten te houden. Ironisch dat haar parasieten vliegen zijn, want het zijn ook juist vliegen die ze zal gaan vangen voor haar jongen.
Zodra ze de eerste vlieg gevangen heeft, brengt ze die in het nest en legt daar een ei op. Vervolgens zorgt het vrouwtje ervoor dat de larve steeds verse vliegen krijgt om te eten. Het formaat van deze vliegen groeit mee met de larve.
De broedzorg duurt een dag of tien. In deze periode worden 20-30 vliegen naar de larve gebracht. De harkwesp kan van meerdere nestjes tegelijk onthouden waar ze zich bevinden en hoe groot de prooi moet zijn die ze er brengt. Haar nazaten zal ze nooit volwassen zien, die komen pas volgend jaar uit de pop.
De harkwesp is voornamelijk zwart met grillige geelgroen banden op het achterlijf en gele poten. De ogen zijn opvallend groen. Ze heeft een geel kopschild met een grote, snavelvormig gele lip. Er zijn meer wespen met groene ogen, maar die zijn veel kleiner. De harkwesp wordt vooral in de duinen gezien. In het binnenland zijn ze veel zeldzamer en worden nog het meest gezien in Noord-Brabant.
Insect van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door:
EIS Kenniscentrum Insecten
Naturalis Biodiversity Center
De Nederlandse Entomologische Vereniging
Taxon Foundation
Uyttenboogaardt-Eliasen Stichting