uur en
minuten
Taxon-Foundation-IvhJ-232-1-sq

Chazia Mourali

Chazia Mourali maakt het gespreksprogramma Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. Het programma waarin de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar geven op de actualiteit. Na haar studie Frans werkte ze jarenlang als redacteur en presentator bij diverse activiteitenprogramma’s. Veel mensen kennen haar van de tv shows die ze vervolgens presenteerde op RTL 4, zoals De Zwakste Schakel en de Achmea Kennisquiz.

Chazia is een groot liefhebber van opera. Voor de NTR televisie maakte ze een serie over componist Giacomo Puccini. Ze tuiniert graag en houdt van het gegons van hommels en gefladder van vlinders op warme zomerdagen.

Nummer 4 in

  met

 13 % van de stemmen

De gewone tweevleugel

 - Cloeon dipterum

De gewone tweevleugel is de algemeenste haft van Nederland. Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd vanwege de korte levensduur van het volwassen insect. Het grootste deel van zijn leven brengt een haft door als jonkie – een waternimf, of naiade. De naiaden leven in sloten, vijvers en ander stilstaand water, waar ze ademen met golvende kieuwen.

Nadat de waternimf zich tot gevleugeld insect (subimago genoemd) heeft ontwikkeld, gebeurt er iets wat uniek is binnen het insectenrijk. Hij vervelt nóg een keer, nu tot het imago – het volwassen insect. Dan pas gaat het prachtige, tere diertje met sierlijke staartdraden zich richten op de voortplanting. Mannelijke gewone tweevleugels hebben ogen die deels een bizarre koker vormen. Die worden toepasselijk muffinogen genoemd. Het is leuk om het baltsgedrag van die mannetjes te bekijken. Ze vliegen in groepjes met zwierige bewegingen verticaal op en neer. Af en toe komt een vrouwtje langs om het meest aantrekkelijke mannetje uit te kiezen voor de paring